Avoin kirje: Moporallille loppu
Lähetetty 21.7.2019 Kaakonkulmaan, Virolahden kuntaan ja Poliisille
Moporallille loppu
Kaakonkulman viikon kysymyksenä 18.7. tiedusteltiin, ovatko
mopoilijat häirinneet yöuniasi. Voimme vastata tähän kysymykseen lukuisien
Virojoen kyläläisten puolesta: kyllä ovat häirinneet. Kuukausia jatkunut
moporalli on asettanut kylän asukkaiden hyvinvoinnin vaakalaudalle. Kymmenien,
ellei satojen Virojoen asukkaiden yöunet ovat olleet todella vähissä ja
kotirauha vakavasti häiriintynyt yleensä läpi yön aina aamuun asti jatkuneen
päristelyn takia.
Virojoen kyläyhdistys on saanut useita pyyntöjä tehdä asialle jotain. Kyläyhdistyksen asia ei ole toimia poliisina, mutta säännöissämme määritelty tehtävämme on edistää Virojoen kylän hyvinvointia ja viihtyvyyttä, joka nyt on järkkynyt. Mopoilijoiden aiheuttama liikenneturvallisuuden vaarantaminen, holtiton kaahailu ja keuliminen, ajelu laittomilla viritetyillä äänekkäillä mopoilla ja mönkijöillä ilman rekisterikilpiä, ajelu kävelyteillä ja -silloilla, kylän nurmialueilla, tarkoituksellinen häiriköinti palvelukeskuksen pihamaalla tai yksityiskotien välittömässä läheisyydessä tai uhkaava käytös kuuluvat poliisille ja muille viranomaisille. Näitä kaikkia vakavia rikkomuksia kylän asukkaat ovat valitettavasti joutuneet näkemään ja kokemaan.
Kyläläisiltä saamamme viesti on hyvin selkeä. Tällainen toiminta ja käytös ei ole hyväksyttävää. Mopoilu kuuluu toki nuorten elämään ja sille täytyy olla oma sijansa. Paikka ei vain voi olla taajama-asutuksen keskellä eikä aika öisin, jolloin häiriöstä kärsivät kaikki kylämme asukkaat. Meluisa, tarpeeton ja päämäärätön kaahailu ei tänne kuulu ja sen on loputtava.
Meillä on huoli sekä kylän asukkaista että näistä mopoilevista nuorista. Haluamme nostaa tämän asian nyt keskusteluun ja kutsumme mukaan eri osapuolia. Poliisi on kaukana ja kärsii resurssipulasta, mutta heidän on silti toimittava sekä puuttuen asiaan tähänastista aktiivisemmin sekä ennaltaehkäisevästi nuoria valistaen. Kunnan nuorisotoimella on taatusti käytössään asiantuntemusta, laajoja verkostoja ja hyviä keinoja etsiä keskusteluyhteyttä ja ratkaisuja. Kävelyteillä ja -silloilla ei ole liikennemerkkejä tai kulkuesteitä, jotka osaltaan hillitsisivät kaahailua - tämä puute pitäisi kunnan teknisen toimen välittömästi korjata. Suurin vaikutusmahdollisuus löytyy varmasti mopoilijoiden kotoa, missä keittiön pöydän ääressä pitää käydä perusteellisia keskusteluja siitä, missä, miten ja minkälaisilla kulkuvälineillä perheen nuoriso liikkuu ja vapaa-aikaansa viettää, mikä on oikein ja väärin.
Voisimmeko ottaa mallia siitä, mitä muualla on tehty? Eurajoki asetti kolme vuotta sitten yhteiset kotiintuloajat, kun mopoilu ja ilkivalta aiheuttivat ongelmia. Saman ovat sittemmin tehneet myös Pöytyä, Laitila ja Lammi. Näissä kunnissa kaikilla aikuisilla on oikeus puuttua nuorten ulkona notkumiseen kotiintuloaikojen jälkeen. Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko suosittaa, että tätä keskustelua käytäisiin kuntapäättäjien keskuudessa, mutta tähän tarvitaan myös vanhempien ja muiden osapuolten vahva sitoutuminen. Tärkeintä on muistaa se, että taustalla näissä toimissa on huoli nuorista ja heidän tulevaisuudestaan. Mikä olisi Virojoen ja Virolahden malli?
Odotamme muiden näkemyksiä, kannanottoja sekä tekoja mahdollisimman pian.
Virojoella 20.7.2019
Virojoen kyläyhdistys ry:n hallitus